Обяснете ми за.. ваксинационните паспорти

Иан Марлоу, репортер с ресор азиатски правителства за Bloomberg News

22:30 | 23 февруари 2021
Автор: Антон Груев

С ваксинирането на милиони хора по света срещу Ковид-19, политическите и бизнес ръководители говорят за ваксинационни паспорти като средство за връщане на живота към нормалността.

Ето какво трябва да знаете.

Каква е идеята зад тези паспорти?

Много хора, включително правителства, които разчитат на туризма искат световния туризъм да бъде възобновен и искат това да стане по безопасен начин, така че има много поддръжници на ваксинационните паспорти.

В момента много държави и авиокомпании изискват от вас да покажете доказателство, че не сте заразен с Ковид-19 преди да кацнете.

Регулациите варират между държавите и няма стандартизиран подход.

Идеята на ваксинационния паспорт е да създаде и предостави на пътуващите актуализирана и съвременна версия на медицинския картон, който следи имунизациите ви. Това би позволило на граничните служители, имиграционни власти и авиокомпании да имат доказателство, че сте ваксинирани преди да пътувате.

Да разполагат със съвременна цифрова система, в която тези неща да се верифицират предварително.

Кой разработва ваксинационните паспорти?

В момента има няколко инициативи. Някои са подпомагани от международни туристически агенции, които биха помогнали на авиокомпаниите и граничните служители да интегрират различните изисквания за пътуващи свързани с Ковид-19.

Някои програми са Световния икономически форум, който работи по проекта Commons, който иска да разработи приложения за смартфон, което ще ни позволи да имаме глобален стандарт, който доказва, че сте ваксиниран.

В Израел имат зелен паспорт, а във Великобритания той ще бъде интегриран в Националната здравна служба.

Изискват ли компаниите доказателство за ваксинация?

Има много малко частни компании, които искат да видят доказателство за имунизация.

Базираната във Великобритания Saga Cruises казва, че пътниците ще трябва да показват доказателство за ваксинация преди да се качат на борда на корабите ѝ.

Директорът на австралийската авиокомпания Qantas Airways каза, че се надява в бъдеще всички техни пътници да са ваксинирани. Но в момента въпросът е малко спорен. И всички внимават при ограничаването неваксинирани

Световната здравна организация не препоръчва въвеждането им, които ще доказват, че притежателят им има антитела срещу Ковид.

А основните причини срещу паспортите са две.

Първо, че имунизираните все още могат да пренасят и разпространяват вируса.

А второто е, че ваксините не достигат.

Ако предлагате паспорти на имунизирани хора, не всеки ще може да снабди с такъв, заради броя дози, които правителството купува или от групата, която в момента се имунизира. Множество проучвания от началото на пандемията насам показват, че Ковид удря най-тежко общности с цветнокожи, работници в неформалните сектори и развиващите се икономики.

Ефектът по света действително е неравномерен и това задълбочи вече съществуващите неравенства.

Някои хора се опасяват, че ваксинационните паспорти могат да създадат нов глобален елит от имунизирани туристи, които могат свободно да преминават граници.

Докато тези, които нямат този късмет или са от по-бедни страни, ще се окажат във все по-неравностойно положение, защото нямат достъп до ваксиннационни паспорти.