Siemens подкрепя създаването на банка за дигитални копия на продукти

Барбара Хамптън, директор на Siemens САЩ

15:00 | 23 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Чували сте по-рано Siemens да говори за глобализацията като една от мега-тенденциите. Повечето хора произнасят думата по малко по-различен начин сега - глокализация. Пандемията ни показа необходимостта от това, нали?

Идеята е, че ни е необходимо да можем да произвеждаме стоки, близо до мястото на търсенето им, за да не трябва да разчитаме на световните вериги за доставки, които могат да бъдат нарушени от пандемия.

И така виждаме подновен фокус върху това. Виждаме истински акцент, особено върху реакцията при бедствия. Намираме се в ситуация на оказване на спешна здравна помощ в световен мащаб. 

Имаме концепция, за която говоря при всяка възможност. Помислете само за начина, по който съхраняваме определени физически артикули, от които се нуждаем в спешен случай.  Точно както поддържаме стратегически петролен резерв в случай на извънредна ситуация за гориво, бихме могли да имаме стратегически резерв на дигитални копия.

Дигиталното копие е цифровото копие на физически артикул и може би по начина, по който той е проектиран, за да бъде произведен. В случай на извънредна ситуация, ако има някои артикули, които са от съществено значение ще можем бързо да разгърнем тези планове за гъвкавите заводи, които да ги произвеждат, според нуждите.

Никога няма да успеем да имаме на склад всичко, което може да ни е необходимо в случай на евентуално бедствие или криза, но чрез използването на съвременните инструменти можем да съхраняваме дигитални копия на тези неща и това да ни направи по-гъвкави при реагирането на променящите се изисквания в тези динамични времена.

Всъщност мисля, че пречките са основно в нашата собствена липса на знания за наличието на инструменти, които да ни помогнат да постигнем това.

Днес съществуват инструментите, които да ни помогнат да уловим цифровите тенденции, за да защитим интелектуалната собственост и след това да направим дигитални копия, достъпни за производство от другите.

Всъщност Siemens е работил с Medtronic и е запазил дигитално копие на един от техните респиратори, който тогава успяха да лицензират за производителите.

Има страхотна история за един глобален производител, който току-що бе построил виетнамски автомобилен завод и преобразува производствената си линията за правене на респиратори в рамките на две седмици. Това е скоростта, от която се нуждаем и инструментите вече съществуват.