Силата на Германия остава в производството

Клеменс Фюст, президент на Ifo Institute

12:30 | 23 февруари 2021
Обновен: 13:18 | 23 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Очевидно силата е в производството и тя се наблюдава от известно време.

Икономиката е наистина разделена и така имаме много висок рейтинг в производството, а това оказва влияние и на услугите.

 Секторът на услугите е важен, а по-голямата индустриална активност означава по-добри резултати за сектора на услугите, за логистиката.

Слабост има при търговията на дребно. Миналият месец имаше спад в данните и все още те са доста ниски. Стабилизират се, но на много ниско ниво. Времето беше много студено и оказа негативно влияние върху строителството, но това влияние е временно.

Разпространението на ваксините изостана много не само в Германия, но и в целия ЕС, а това ще забави икономиката и ще има огромно въздействие върху здравеопазването. Трябва да се направи нещо повече.

Аз и мои колеги предложихме да се въведе премия за бързата доставка на ваксини.

Същевременно стана ясно, че трябва да вложим повече усилия за увеличаване на производствения капацитет, а това не е лесно, защото подобно производство е сложно. Но то е с много висок приоритет.

Налице е и проблемът с ваксината на Astra Zeneca и някои от наличните ваксини не се използват.

Това е много лошо, защото може да се окаже, че те не са толкова добри колкото ваксината на Biontech-Pfizer, но си остават ефикасни за предотвратяване на тежки и смъртни случаи. Така че и тези ваксини трябва да се използват.