Каква е ролята на облигациите в портфейла

Тони Кресченци, пазарен стратег и изпълнителен вицепрезидент на Pimco

17:45 | 17 февруари 2021
Обновен: 17:48 | 17 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

При ръст на доходността, възможността да се застрахова или да се намери някаква хеджирана стойност във висококачествените акции се увеличава.

Някои се опасяват, че няма останала хедж стойност.

С други думи в портфейл, разпределен 60 на 40, в който 60% са акциите и 40% облигациите, мнозина започват да се питат дали облигациите имат някаква стойност.

Нашите проучвания показват, че имат.

Представете си обратния сценарий. Ако днес американските 10-годишни облигации са на 1,25% а 30-годишните на 2,05%. Много е вероятно тази доходност да спадне при лошия сценарий.

Така че все още има хедж стойност.

Например ако искате поемане на риск и купувате акции, купувате активи на частни индустрии, активи на частни пазари, имате нужда на сигурността на фиксираната доходност, която има своето място за диверсификацията.

При ръста на доходността е по-малко вероятно да изгубите пари.

Има нещо, което наричаме намаляване, което сега ще обясня.

Американските 10-годишни облигации са на 1,25%. Но 7-годишните са на по-малко, около 0,88 базисни пункта.

С времето 10-годишните остарявават и стават 8-годишни и 7-годишни.

Това сваля кривата на доходността, докато цената им расте.

Така че днес заради ръста на доходността и по-рязката крива на доходността, имаме 30 базисни пункта буфер, в който доходността може да расте до края на годината. Ако имате 10-годишни облигации няма да изгубите пари и печелите защита в добре балансиран портфейл.

Не само че няма да загубите. В някои случаи би трябвало да има значение, защото търсим контекст на портфейла, когато говорим за чувствителност към лихвите и потенциал за ръст на доходността.