ЕС планира фискална координация след пандемията

Паоло Джентилони, еврокомисар за икономиката

15:30 | 16 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Драги, особено през последните години начело на Европейската централна банка, наблягаше на една ясна позиция – в зона с единна валута, не можем да имаме единствено парична политика без една добре координирана фискална политика.

Решихме след пандемията да приемем един общ фискален инструмент, който няма прецедент в Европейския съюз.

Имаме възможност да продължим посланието, което и Кристин Лагард често отправя – общата парична политика трябва да върви ръка за ръка с една по-координирана фискална политика.

 

Разбира се, кампанията за ваксиниране е от решаващо значение, защото в прогнозата си ние виждаме завръщане на растежа в икономиката ни през втората половина на тази година, а това зависи много от разпространението на ваксините.

В прогнозата си ние предвиждаме ръст от 3,8% през тази и следващата година. Но основното допускане е, че ограничителните мерки, които все още се прилагат във всички европейски страни, включително и във Великобритания ще бъдат облекчени през следващите месеци благодарение на ваксините.

Имаме много предизвикателна цел, която е 70% ваксинирани в края на лятото. Срещнахме затруднения с производствения капацитет за някои от ваксините. Решаваме тези проблеми и до момента сме разпределили 33 милиона ваксинационни дози. Разбира се, трябва да направим много повече и ще го направим през идните седмици.