Южноафриканският ранд стана на 60г

Джени Росо, управител и директор на Wits Business school и бивш валутен директор в South African Reserve Bank

23:30 | 12 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

В момента Република Южна Африка има десетична валута, а преди това страната има своя независима валута по модела на британската лира, шилинг и пени – една много неефикасна система от 12-те пенита  в 1 шилинг и 12 шилинга в 1 лира.

По време на Втората световна война в РЮА има инициатива за ограничаване на течовете в южноафриканската икономика и една от препоръките на специалната комисия е децимализацията и метрификация, считани за по-ефикасни, по-ефективни, по-лесни системи за икономиката. Разбира се, това е правилното решение, защото после много други страни следват примера на РЮА.

Австралия и Нова Зеландия - през 60те години на 20 век, Великобритания ги следва точно 10 години по-късно, на 15 февруари 1971г.

 

Основните причини за  турбуленциите на ранда от една страна е много високата инфлация в Южна Африка в период от 20 години, от края на 60-те до края на 80-те и началото на 90-те години.

Eдва в началото на 90-те години се подновява фокусът  за овладяване на инфлацията.

През 60-те, края на 60-те – 70-те и 80-те години в резултат от високата инфлация, рандът започна да се обезценява от началото на 80-те.

На второ място, разбира се, има много политическа несигурност в РЮА и неизбежно, ако има политическа нестабилност, обменният курс на дадена валута се обезценява.