Защо рандът е толкова притегателен за инвеститорите

Джени Росо, управител и директор на Wits Business school и бивш валутен директор в South African Reserve Bank

23:30 | 12 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Република Южна Африка е много развит финансов пазар, имаме дори собствено утвърдено име на икономическото си развитие. Имаме отлична финансова инфраструктура в Южна Африка, имаме финансови институции от световна класа, централната ни банка е на световно ниво.

Националните ни финансови регулации са с изключително висок стандарт.

Цялата тази съвкупност от фактори, сравнени с други развиващи се пазари, Република Южна Африка е сред топ-звездите в тях.

В резултат на това е много лесно да се търгува с ранда, а той е силно ликвидна валута, следователно позволява търговия през ранд. Така че това е функция на добре развитата ни финансова система.

 

Направих някои много прости изчисления: екстрапулирах  движението на ранда в изминалите 60 години.

1 ранд се разменяше на 2 британски лири през 1961 г.

60 години по-късно 20 ранда се разменят за 1 лира.

Просто проектирах това в бъдещ план и стигнах до извода, че ако тенденцията от последните 60 години се запази, то курсът  ще е между 180 и 200 ранда за 1 британска лира след 60 години.

Това е предизвикателството за южноафриканското правителство – предизвикателството да се води разумна икономическа политика с ниска инфлация, която ще попречи рандът да спадне под ниво от 180 – 200 ранда за лира и да се опита да направи така, че рандът да запази по-реалистичните си нива.

Но ако имаме неразумна политика, каквато имахме в определени моменти в последните 60 години, то, да, рандът ще продължи да се обезценява.

Така че надеждата ни е  в разумна политика, така че рандът да не се обезценява повече.