Биткойн с нов рекорд, след одобрението на Mastercard, BNY Mellon

Сю Кийнан, Bloomberg

13:00 | 12 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Изглежда посоката на цената на биткойн в момента е единствено нагоре.

Mastercard и BNY Mellon дадоха сериозен тласък на цените, които нараснаха с 8% до исторически рекорд от 48 663 долара.

Предишният рекорд беше поставен в понеделник когато Тесла направи огромна инвестиция в биткойн.

Mastercard вече имаше договор с компании осигуряващи карти за криптовалута, но преди изискваше дигитално превалутиране преди да обработи транзакцията. А сега планира да направи процеса много по-лесен като се фокусира върху стабилни криптовалути, чиято стойност е свързана с тази на долара.

От BNY Mellon заявиха, че вече ще държат, прехвърлят и издават биткойн както и други криптовалути за институционални инвеститори. И всичко това ще ускори възхода на биткойн.

Както споменахме, засегнатите криптовалутите поскъпнаха в понеделник. Тогава изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск направи огромен залог като каза, че компанията му ще инвестира 1,5 млрд долара в цифровата валута и ще започне да я приема като средство за плащане.

Виждате, че биткойнът продължава да поскъпва, въпреки че книжата на Tesla спряха ръста си.

Много поддръжници вярват, че точно такъв тип широк прием на криптовалутата създава условия за перфектната буря, за нейното оскъпяване.

Компании като JP Morgan Chase и други вероятно все пак няма да посмеят да вложат такава сума, каквато инвестира Tesla.

Шийла Беър е бивш ръководител на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете и един от хората, които първи предупредиха за кризата с рисковите ипотечни заеми.

Сега тя предупреждава и за биткойн и казва, че е на критично високи нива и че волатилността пречи на ползите от нея.

Тя добави пред радио Bloomberg, че е добре да оставим заможните хора да купуват биткойни и да поемат риска, но поне тя вярва в тях.

Но погледнете на терминала на Bloomberg и вижте графиката – фундаментите показват, че положителния импулс и останалите фактори сочат към допълнително поскъпване. Междувременно, Джанет Йелън наскоро предупреди, че злоупотребата с криптовалутите става все по-сериозен проблем – както знаете, сега тя е финансов министър.