Гърция и Турция се договориха да преговарят

Пол Тъгуел, Bloomberg

15:30 | 27 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Гърция и Турция от десетилетия спорят къде да са морските им граници.

Някой път споровете са били по-разгорещени, както стана през лятото на 2020г., когато военноморските им сили едва не стигнаха до конфронтация.

В резултат на това ЕС, чийто член е Гърция, и НАТО, чийто членове са и Гърция, и Турция, им оказаха натиск да намерят решение на спора си.

За пръв път от 5г дипломати от двете страни се срещнаха тази седмица в Истанбул не да намерят окончателно решение, а да видят дали могат да започнат преговори за намираме на окончателно решение.

Очакванията бяха много ниски.

Двете страни остават на фундаментално различни мнения как да решат къде да бъдат морските им граници.

Гърция казва, че аргументите й се основават на международното право. По-точно на международното морско право, конвенция на ООН. На базата на нея Гърция казва, че може да измери границите си извън островите в Егейско море, някои дори пред бреговете на Турция.

Проблемът е, че Турция не е подписала тази конвенция и твърди, че може да определи териториалните си води, т.е. ексклузивната си икономическа зона от континенталната си територия.

Има опасения, че ако двете страни не се договорят, може да има по-стриктни санкции от ЕС към Турция за едностранното си решение да търси петрол и газ в спорни води в Източното Средиземноморие. Оспорвани не само от Гърция, но и от още един член на ЕС, Кипър.

Хубавото е, че и Гърция, и Турция успяха да се договорят в Истанбул да продължат да говорят, за да видят дали може да започнат преговори за намиране на окончателно решение.

Ще се срещнат отново, неясно кога, но този път в Атина.