Световни реакции на иногурацията на Байдън и Харис

Куруми Мори, Лусил Лиу, Мунееза Накви, Джейк Рудницки Bloomberg

09:33 | 24 януари 2021
Автор: Мария Попова

Обобщение на реакциите през седмицата в Китай, Индия, Япония и Русия на встъпването в длъжност на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис на 20 януари 2021 и какви сигнали дадоха тези страни за евентуалните бъдещи очаквания в отношенията им с Вашингтон.

Китай

Току-що излизам от министерство на външните работи в Пекин. След едно трудно начало, говорителката на министерството се опита да прозвучи оптимистично като каза, че се надява на единство и по-добро бъдеще за американския и китайския народ след период на трудности и предизвикателства. Определено, почвата е подготвена за по-добри отношения, но мнозина тук казват, че просто Китай  има нереалистични очаквания.

Вероятно ще има контролирано и постепенно спадане на напрежението между двете страни.

Индия

Президентът Байдън е на първите страници на всички големи вестници. Изглежда новата американска администрация се посреща с оптимизъм. Министър председателят Йошихиде Суга поздрави президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис след церемонията.

На японски и английски Суга написа, че двете държави са съюзници със силни връзки, които споделят универсални ценности. Мнозина се надяват, че администрацията на Байдън ще засили подкрепата за американското икономическо възстановяване, което е наистина важно за тази експортно ориентирана част на Азия.

Индия

Разбира се, церемонията по встъпване в длъжност на американския президент е внимателно следена навсякъде по света и Индия не е изключение. Този път се намеси и фактора Камала Харис - за хората в Индия фактът, че жена с индийски корени днес е вицепрезидент е много специален. В селото, от където произхожда, празненствата продължават от месеци.

Хората вече говорят как един ден Камала Харис ще бъде президент на Съединените щати. В този смисъл, церемонията привлече вниманието на цялата страна.

Русия

Бърман каза, че не храни никакви илюзии за нови отношения с Джо Байдън. Арестът на лидера на опозицията в Русия, Алексей Навални не предвещава меден месец в двустранните отношения.

Като оставим това настрани, новата администрация във Вашингтон би трябвало да е по-склонна към многостранни сделки. Едно от първите неща, които Байдън направи като президент беше да върне страната в Парижкото споразумение.

Той намекна, че е готов да върне Съединените щати и в иранската ядрена спогодба.

Русия се надява на скорошно удължаване на договора за съкращаване на стратегическите оръжия – последния такъв договор от времето на Студената война. Договорът изтича през февруари.