Какви промени в здравеопазването да очакваме от Джо Байдън? - част 1

Катлийн Себелиус, бивш министър на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ

13:49 | 22 януари 2021
Обновен: 13:58 | 22 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Очаквам тази администрация първо да се вслушва в науката. Мисля, че отново имаме президент, който вярва в здравните грижи като право, а не като фактор зависим от географско положение, професия или богатство.

Джо Байдън измина пътя към достъпното здравеопазване за достигане до най-всеобхватни здравни грижи в Америка от времето на Madicare и Madicaid в средата на 60-те години на 20 век. Но той знае, че не е направено достатъчно и трябва да се направи още много.

Все още имаме най-големият брой здравно неосигурени в света. Все още имаме много различни нива на здравеопазване за различните видове население. Все още имаме твърде много различия в здравеопазването. Сега държавата е обхваната от болест, която тежи на икономиката ни. Никога не е бил по-добър момента да се каже, че здравето наистина е най-важно. Важно е опазването на здрава и устойчива нация. Важно е да се надделее над болестта.

Ще видите много стабилен национален план за справяне с вируса, но също и усилия за фокус върху неравенството в здравеопазването, което се шири след афро-американците, латиноамериканците и индианците. Крайно непропорционално ниво на разпространение на Ковид-19.

Надграждане над ядрото от здравни грижи,  разширяване на достъпа за работниците с ниски доход и усилия за намаляване на разходите, за да могат хората да си позволят ваксината, която току що стана налична.

Това е подходът  - акцентиране върху вируса, но също и акцентиране върху система на здравеопазване, която все още не работи добре за всички.

Вижте втора част на видеото тук: