Какви промени в здравеопазването да очакваме от Джо Байдън? - част 2

Катлийн Себелиус, бивш министър на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ

13:57 | 22 януари 2021
Обновен: 14:08 | 22 януари 2021
Автор: Петя Кушева

Добрата новина за обществото е, че имаме ваксини, които действат изключително добре. Те може да са най-ефективните ваксини след тези срещу полиемиелита. Това е страхотна новина. Разширяване на производството и прозрачна система за доставка, в която участва федералното правителство и логистика ще бъдат съществено важни за поставяне на ваксините в ръцете, както обича да се изразява Джо Байдън.

Самото разработване на ваксината, което е триумф е нещо страхотно, но това не стига ако няма последователна, лесна за разбиране стратегия за комуникация, за да се убедят хората че ваксината е безопасна и ефективна, а не е политически трик, не е направена прибързано.

Също така трябва да бъде прозрачно как да се ваксинираме, за кого е налична ваксината и как да достигне до най-уязвимото население. Всичко това може да се направи от федералното правителство.

Щатите имат част от оборудването, но губернаторите ще приемат стабилен партньор в лицето на федералното правителство, който знае какво предстои и кога могат да мобилизират усилията за ваксинация.  

Това ще бъде предизвикателство, което никога преди не сме виждали – масова ваксинация с две дози за цялата страна. Но с много ясно федерално партньорство, използване на неговите логистични способности и производствени възможности, за да е сигурно, че няма да свършат спринцовките.

Комуникационната им стратегия да повтаря посланието на общественото здравеопазване – всичко това липсваше. Ще видим бързо голям ръст на ваксинираните.

Вижте последна част от разговора с Катлийн Себелиус тук: