Как протича глобалната ваксинация

Джеймс Пейтън, Bloomberg News

10:27 | 21 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Световната ваксинационна кампания вече тече.

Това е масова мобилизация, в която виждаме как най-богатите страни в света, включително САЩ, членките на ЕС и Великобритания стартират имунизационните си кампании мащабно и ударно.

Вирусът продължава инвазията си, свидетели сме на нови щамове, повод за тревога. Но същевременно множество държави по света все още не са започнали  кампаниите си. Така че някак си светът се дели на 2 половини. И дори когато развиващите се страни и средно развитите да започнат да правят имунизациите на населението, то темпът им може да е бавен.

Независимо в коя точка на планетата се намирате, това е важно, защото ефектите върху  общественото здраве и икономиките са значими.

Специалистите- медици казват, че докато вирусът продължава да се разпространява в големи части от света, непокрит от ваксините, неизбежно броят случаи ще расте и могат да възникнат нови щамове.

Рискът от новите по-заразни коронавирусни щамове може да създаде проблеми на правителствата, както и да има ефекти и за ваксините и вече създадените терапии.

Така че здравните власти и защитниците на ваксините ще работят усърдно за преодоляване на това неравенство в идните месеци.

Свидетели сме на пускането на високоефективните ваксини на Pfizer и Moderna. Това поставя въпроса дали останалата част от света ще има същия достъп до защита, защото богатите страни всъщност почти изкупиха дозите на двете компании.

При разработвани други ваксини за развиващите се и други страни специалистите твърдят, че дори те да не покажат същите нива ефикасност като в последните изпитателни фази на Pfizer и Moderna, когато става дума за предотвратяване на тежко протичане, смърт и хоспитализации, то и те може би са равностойни.

Това е важен момент за наблюдение, защото специалистите се тревожат не само за световния достъп до ваксините, а и за достъпа до високоефикасни ваксини. Така че трябва да се следят внимателно.

В ход  са и амбициозни глобални инициативи за справяне с тези проблеми.  Например програмата COVAX, чиято цел е да разпредели справедливо ваксините по цял свят. Но се засилват тревогите дали COVAX ще получи нужните за целта си ваксини за отговор на световните нужди. Председателят на СЗО току-що предупреди за това, цитирам „светът е  на ръба на катастрофален морален провал“, ако не съумее да се справи с проблема. Така че неотложността нараства, нивата на тревога скачат след  като жертвите надхвърлиха 2 милиона, а пандемията навлиза в нова фаза.

Така че идните седмици ще са решаващи.