Добри ли са съюзите на Америка, които Байдън наследява

Кевин Ръд, бивш министър-председател на Австралия

11:45 | 20 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не бих нарекъл резултатите на администрацията на Тръмп разнопосочни.

Ако зададем няколко прости въпроса, като – по-голяма ли е властта на Америка по света, отколкото преди 4 годи ни – вероятно не.

В също толкова добро състояние ли са съюзите на Америка по света от преди 4 години – със сигурност не.

А по отношение на състоянието на американската политика, която в крайна сметка определя властта на страната по света – трябва да кажем, че скорошните събития пред Капитолия и по-общо разделението в американската политика се счита за огромно стретегическо предимство от Китай и други държави.

От гледна точка не само на анализатор, но и на човек, който идва от дългогодишен съюзник на Съединените щати, президентът Байдън наследява една огромна външнополитическа катастрофа.

На въпроса какво може да извлече от нея – все пак трябва да се признае нещо на администрацията на Тръмп.

Когато те решиха чрез стратегията за национална сигурност водена от генерал Макмастър, да променят посоката си и да определят Китай като стратегически конкурент, това показа реалността на отношенията между страните. И тя е на стратегически конкуренти.

Когато промени интелектуалната рамка на отношенията, това им даде едно предимство. Предполагам, че президентът Байдън ще поддържа тази рамка, но ще следва по-систематична политика.