Италия иска да затвори преди да пусне новия щам

Уолтър Ричарди, главен съветник на министъра на здравеопазването на Италия

17:00 | 18 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria


Трябва да спрем вируса и трябва да го спрем преди пристигането на т. нар. „британски щам“, който е дори още по-заразен. Така че като не сте в състояние вече да овладявате вируса, трябва да наложите рестрикции.

Това правят всички страни, включително Италия.

Вчера правителството одобри декрет, който гласеше: Трябва да се затворим, трябва да ограничим движението на хората, защото вирусът се разнася чрез хората.

Ако блокираме сега, се надяваме, че това не само ще подобри здравната ситуация, но и икономическата. Защото не може да има икономика без добро здраве, както на индивидуално, така и на колективно ниво. Така че сме уверени, че тези крути мерки могат да го постигнат.

Надявам се, че другата седмица кризата може да бъде разрешена в парламента.

Доколкото схващам, има възможност това правителство да продължи работа и съм уверен, че здравният министър ще запази поста си.

Защото той допринесе крайно  много за стабилността във вземането на решенията въз основа на фактите, на доказани научни факти. Така че съм уверен, че другата седмица отново ще можем да се фокусираме върху разрешавана на здравната ситуация, а не на политическата криза.