Подводната мисия на внука на Жак-Ив Кусто, част 1

Том Гибсън, Bloomberg

20:00 | 7 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Можем ли да построим подводен град? Разбира се! Независимо дали ги изграждаме, за      да преживеем пренаселеността или катастрофалните климатични промени, или да помогнем на учените да разберат повече за нашата планета, трябва да разширим границите на изследването на океана, за да можем да имаме решения.

В сравнение с отиването на Луната, животът под вода не е толкова сложен. Докато връзката ни с океана е започнала преди десетки хиляди години, технологията, която позволи на хората да изследват подводния свят е сравнително нова.

През 1943 г. френският военоморски офцер, на име Жак Кусто изобретил акваланга, предшественикът на скуба гмуркането.

Във филма си от 1964 г. "Свят без слънце" той изследва морето чрез неговата подводница за двама души, „Чинийката за гмуркане“. Той я паркира в гараж, част от неговото подводно село.

Последват още хабитати изградени от любители ентусиасти, както и сериозни играчи, като американския флот и НАСА.

Морето беше следващата граница, която трябваше да бъде изследвана и имаше интерес отвъд научната общност. Президентът Кенеди пише на Сената на САЩ през 1961 г .: „Познаването на океаните е повече от въпрос на любопитство. Самото ни оцеляване може да зависи от това.“

Моретата остават до голяма степен неизследвани поради границите на човешкото тяло.       

Можем да се гмуркаме само няколко часа. Всяка глътка сгъстен въздух на дълбочина изисква декомпресия след това. Било то в камера или чрез бавно издигане нагоре към повърхността.       

Без него водолазите могат да развият кесонна болест, когато азотът в кръвта ви започва да образува мехурчета, уврежда кръвоносните съдове и блокира притока на кръв. Това е потенциално смъртоносно.

Живеейки в подводен хабитат, подобно на акванавтите на Кусто, тялото става наситено на инертни газове, което им позволява да се гмуркат и работят без декомпресия.