Как се прави дървен сърф, част 2

Майк Лавекиа, собственик на компанията Grain Surfboards

12:14 | 4 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има си напрежение в процеса, но мисля, че това е сред приятните предизвикателства. Научавате се да разчитате как вървят дървесните жили и какво Ви подсказва цветът на дървесината.

След като се изчистят рамките, монтираме и горния корпусен капак, малко прилича на монтирането на капак на кутия. Нещо като финален щрих. Каквото и да има вътре в една дъска, при затягането с въже ние ги сглобяваме заедно, нещо като капсула на времето.

Това, което прави работата ни уникална, е, че се сглобяват тук, в гр. Йорк, като се ползват материали израснали тук, в щата Мейн, изработват се със 100% ръчен труд от местните специализирани работници и сърфисти. В тези дъски се влага много време, между 40 и 60 часа, от началото до края.

Искаме да строим сърф дъски, които са възможно най-кухи, но въпреки това достатъчно силни, за да работят добре.

Ако са прекалено леки, не сърфират добре, прекалено тежки и също не сърфират добре. Има една балансна точка, която се стремим да постигнем.

Като свалим дъската от задържащите въжета, след като капакът бъде залепен, следва един от любимите ми етапи – просто Вие,  работното скеле, дъската и ръчното ренде.  Всичко останало остава на заден план. Просто е, носи удоволствие, тихо е, можете да сте насаме с мислите си. Просто сте там. Има нещо в това да обработваш с остър инструмент парче красиво дърво, да виждаш как формите изплуват под ръцете ти и да знаеш, че със всяко движение се доближаваш все повече и повече към желаното.

След като сме я рендосали и шлифовали и дъската изглежда така, както е замислена, пристъпваме към полирната зона.