Как се прави дървен сърф, част 1

Майк Лавекиа, собственик на компанията Grain Surfboards

12:12 | 4 януари 2021
Обновен: 12:14 | 4 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ако някога сте виждали дървена дъска  за сърф в нечия къща или под верандата му, то може би в последните 10 – 15 години дървото направи голямото си завръщане. Дъските сърфират чудесно, изглеждат страхотно и е прекрасно да си върху тях.

Винаги съм обичал дървото като материал, имам страст към нещата, които влизат във водата. Занимавам се дървени лодки в по-голямата част от живота си. Те имат толкова изразен характер: начинът им на построяване, историите около тях – много от това се трансформира в мотива ни да строим сърф дъски по този начин.

 Когато за пръв път се замислихме да строим сърф дъски, дървото беше естественият ни материал. То има голяма степен на устойчивост на износване.

Дървените сърф дъски са и с най-дълга история на употреба в света на сърфа в сравнение с който и да е друг материал. Хората карат дървени сърф дъски още от зората на документираната история на язденето на вълни.

Дъската започва в програмата CAD, прави й се 3D модел, разбиваме на сектори конструкцията, създаваме рамки и шаблони и другите компоненти от вътрешността на дъската, които изрязваме на фреза.

Отделяме изрязаните рамки от шаблона и ги монтираме, сглобяваме ги като вид скелет на корпуса. Отиваме в бараката си за дърва и вземаме няколко дъски, обработваме ги с абрихт, слагаме лепило по края  и си натягаме заедно до цял панел. Всичко трябва да пасва идеално, трябва да има симетрия в цветовете и текстурата на дървесината. Изрязваме формата по калъп, вземаме сглобената си рамка и внимателно я слагаме отгоре върху изрязаната форма.

След като сме започнали от  основата, в общи линии се сглобява триизмерно – отвън навътре с помощта на много подлепващи и взаимно пасващи сглобки.

Всяко дървено парче може да  е различно и да реагира по различен начин.