Перспективите за Великобритания със сделката за Brexit

Лизи Бърдън, Bloomberg

22:45 | 29 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно е по-добре от нищо. Икономическа прогноза на Bloomberg Economics показа, че без сделка производството щеше да падне с 1.5% през 2021 г. главно защото търговия при условията на Световната търговска организация би означавала мита върху много стоки.

А наличие на сделка смекчава икономическия удар от напускането на ЕС.

Bloomberg Economics прогнозира, че последствията ще бъдат допълнително смекчени от 5% възстановяване през 2021 г., въпреки че прогнозата е направена преди този нов щам на вируса да се разпространи. Но със сделка или без, винаги ще има повече търкания.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли каза, че няма такова нещо като сделка без търкания. И нека не забравяме, че това е най-голямото рестартиране на търговските отношения между развитите икономики след Втората световна война.

Само един пример от собствената прогноза на правителството е, че всеки ден ще трябва да се попълват почти 600 000 допълнителни митнически декларации. И това ще коства време и пари на бизнеса, за да се организира.

Все още има хаос, има риск от неуредици по пристанищата, което може да доведе до недостиг на храна в супермаркетите.

Получихме представа за това от хаоса в Дувър миналата седмица, когато Франция спря трафика през Ламанша. Аз бях там.

Bloomberg Economics прогнозира, че като цяло новите търкания ще означават растеж с 0.5 процентни пункта по-нисък всяка година от следващото десетилетие, отколкото ако Обединеното кралство беше останало в ЕС.