Най-добрите и най-лоши места да караш Covid

Ема О’Брайън, Bloomberg

16:33 | 22 декември 2020
Обновен: 16:33 | 22 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки, че са одобрили две ваксини, Съединените щати пропадат с 19 места в класацията на Bloomberg, което основно се дължи на влошаването на заболеваемостта и броя на смъртните случаи. Ваксинацията е в самото начало и не е успяла да повлияе на класацията.

Сходна е ситуацията с Великобритания, която отстъпва с две места след влошаване на ситуацията там и строгата карантина в Лондон.

Най-значителните промени са сред водещите 10 места.

Заради напредването на зимата хората прекарват повече време на закрито и в непосредствен контакт и това нанесе удар по страните, които досега успяваха да ограничат разпространението на вируса без строги мерки като карантината. Япония, която през ноември беше на второ място сред 53-те икономики, които следим в тази класация, сега е на седмо място.

Случаите в страната се увеличават и достигнаха до 3000 на ден и макар това да е много малко в сравнение със САЩ, където новите случаи само вчера са  над 150 хиляди, за Япония това е покачване спрямо летните месеци.

А по закон Япония не може да наложи карантина или затваряне на малките бизнеси, така че там разчитат на това хората да спазват ограничителните мерки като социалното дистанциране и носенето на маски, което е доста по-трудно в студено време.

Сходна е ситуацията и с Корея, която получи похвали в световен мащаб за своя подход, който разчиташе на бързи и масови тестове и много ефективна система за проследяване на контактите. Страната също падна този месец от четвърто на осмо място.

Там също се наблюзава ръст на случаите и това повдига въпроси относно способността им да ограничат вируса през зимата, като същевременно оставят икономиката отворена.