Ваксината на Pfizer-BioNTech получи мнозинството на съвета на американската администрация по храните и лекарствата (FDA)

Робърт Лангрет, Bloomberg News

20:53 | 12 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това гласуване придвижва ваксината с една стъпка по-близо до масовото й разпространение в Съединените щати.

Консултативният съвет на американската администрация по храните и лекарствата гласува със 17 срещу 4 гласа, че ползите от ваксината надвишават риска.

Има само няколко незначителни проблема, които администрацията (FDA) трябва да реши, преди да даде окончателно разрешение за употребата.

Четиримата, които гласуваха против имаха известни притеснения относно прилагането й в групата на 16-17 годишните, която не е толкова добре проучена.

Има и проблеми и дебат относно наличието на няколко тежки алергични реакции към ваксината в Англия, където бе първоначално разрешена. Дебатът е относно това дали да се включат допълнителни предупреждения в САЩ.

Ще отнеме доста време да се ваксинира голям сегмент от населението.

Доставките им ще бъдат внимателно контролирани първоначално. Вероятно здравните работници и жителите на старчески домове ще ги получат първо - много малък сегмент от хора, които са непропорционално засегнати от Ковид.

Ще отнеме доста месеци, за да се ваксинира голям сегмент от населението и да се постигне стаден имунитет. Лекарите, здравните експерти смятат, че 60-70% от населението трябва да се ваксинира или да има имунитет клед преболедуване.

Междувременно хората ще трябва непрекъснато да вземат предпазни мерки. Да се спазва социално дистанциране. Хората трябва да осъзнаят, че всичко това ще отнеме дълго време.