Русия не очаква петрол над 50 долара

Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка

12:44 | 10 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основният сценарий на руската централна банка е да очакваме промяна на статуквото в двустранните отношения със Съединените щати и режима на санкции.

Но осъзнаваме рисковете от ескалация на геополитическите фактори и включваме тези възможност за увеличение на санкциите в нашия анализ на неблагоприятния риск.

Най-важното, трябва да сме подготвени за различни сценарии, дори много негативни сценарии.

Ето защо запазваме буферите си доста високи.

Много сме предпазливи и консервативни в политиките си и трябва да поддържаме инструментите за справяне с рисковете за финансова стабилност.

По-ниското ниво на публичния дълг, дори след нарастването му тази година поради пандемията и фискалните разходи - нивото на дълга е доста ниско, не е повече от 20% от БВП, така че можем да използваме конвенционалните си инструменти за облекчения на паричната политика, ако е необходимо, тъй като нашата основна лихва е 4.25%.

Ето защо е много важно при тези обстоятелства да разполагаме с всички тези инструменти, за да реагираме, ако ситуацията се влоши.

 

Цените на петрола сега са по-високи, отколкото очаквахме.

И това е независимо от влошаване на краткосрочните прогнози за търсене на петрол поради спада на мобилността при втората вълна на Ковид-19.

Но осъзнаваме, че дългосрочната тенденция за по-висока енергийна ефективност, по-малко използване на изкопаеми горива може да получи ускорение поради трайния спад в мобилността в пост-Ковид света. Кой знае?! И затова се стремим да бъдем консервативни в очакванията си за цените на петрола. Мислим, че те няма да достигнат над 50 долара за барел.