Етиката на ваксинациите против Covid, част 2

Проф. Артър Каплан, Медицински колеж на Нюйоркския Университет Гросман /мъж/:

16:00 | 9 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Отделяме прекалено голямо внимание на въпроса кой пръв ще получи ваксината, но мисля, че има два други важни въпроса, които де факто са етични проблеми.

След като си одобрил дадена ваксина за спешна употреба, независимо дали става дума за Великобритания, САЩ или която и да е страна, много хора ще си кажат: не искам повече да участвам в това клинично проучване.

Мисля, че това ще сложи край на клиничните изпитания заради спешната употреба. 

Хората в плацебо- групата ще кажат: не искам да съм в плацебо-групата, кажете ми дали е така, защото искам да се ваксинирам наистина, особено ако съм високо-рисков.

Другото нещо е, мисля, че не обръщаме достатъчно внимание на това, защото всички искат да знаят кого ще ваксинират първо.

Добре, хубаво. Но в краткосрочен план въпросът не е кой ще се ваксинира пръв, въпросът е дали ще има места, на които може да се постави тази проклета ваксина. Ваксината на Pfizer се съхранява в свръх-охладителна система при много, много ниски температури.

Не знам дали да  повярвам, че всички по веригата ще могат да запазят тези ниски температури на съхранение, трудно е.

Дори и да се постигне, пристига един пакет, мисля, с хиляда дози, което значи хиляда дози, при които Вие трябва да отворите пакета и да извадите дозите в рамките на 5 - 6 часа. Трябват ви много хора за извършване на ваксинациите, както и много хора, на които да бъдат поставени толкова бързо.

Всички тези хора ще  трябва да са на едно място, за да стане ваксинацията. Искам да кажа, че логистично ще е по-трудно изпълнимо отколкото хората смятат.