Има ли ваксинен национализъм

Майкъл Милкън, ръководител на Milken Institute

13:56 | 8 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От 8-9 месеца участвам в срещи, на които обсъждаме как ще се разпространява ваксината. Съединените щати вложиха повече пари от всяка друга държава и договориха доставка на 1 милиард ваксини от 6-7 производители, ако бъдат одобрени.

Но само Pfizer има мощности да произведе 1,3 милиарда ваксини, които ще покрият 650 милиона души. А ако се одобрят и ваксините на Johnson & Johnson и AstraZeneca, които са по-лесни за дистрибуция като ваксината на J&J изисква само една доза и не изисква съхранение при много ниски температури, то тези ваксини бързо ще заминат за Африка и развиващите се страни в югоизточна Азия.

Може и да се е вдигнал шум около някоя отделна държава и някой лидер и проблема с производството и разпространението. Но за 10 месеца, тези проблеми бяха решени и плановете са изработени. Истината е, че ваксините, които бяха изпратени във Великобритания след одобрението им бяха произведени в Белгия – около половин милион дози.

Тази година ваксината ще е навсякъде по света. А за хората, които междувременно ще се заразят с вируса има голяма надежда в терапията с антитела на Eli Lilly и лечението с антивирусния препарат на Regeneron. Очаква се те значително да смекчат протичането на заболяването.