Avonhurst: Балотажът в Джорджия е като референдум за резултатите от изборите

Тина Фордъм, директор Глобарни политически стратегии в Avonhurst

09:34 | 5 декември 2020
Обновен: 09:36 | 5 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдавам значителен оптимизъм на пазарите, а и избраният президент Байдън се изказа категорично в подкрепа на такъв пакет.

Нещо повече, стимулите имат обществена подкрепа в САЩ. Но аз не съм толкова голям оптимист.

Фактът, че все още сме свидетели на противоречиви сигнали от страна на президента Тръмп, отказът му да признае изборите, всичко това оказва натиск върху републиканците.

Предстои и балотажът в Джорджия на пети януари, който е нещо като референдум за резултата от изборите.

И наистина, тези неизвестни за последните две места в Сената ще определят какво би могъл да направи избраният президент Байдън, ако въобще може да направи нещо, когато встъпи в с длъжност.

Интересното е, че и Байдън, и МакКонъл, ръководителят на мнозинството в Сената, които са работили заедно десетилетия наред, дори и в тази доста токсична среда са много премерени в изказванията си. Те искат да изчакат за сигнала през януари.

Другата причина за моя скептицизъм е, че има документирани коментари от изборния екип на Тръмп, които гласят, цитирам „да запалим повече огньове, отколкото екипът на Байдън може да загаси.“

Дали това ще доведе до повдигане на вечната тема за бюджетния дефицит и ще попречи на приемането на пакета от стимули? Без мнозинство или без сътрудничество със сенаторите републиканци, тази администрация ще бъде много слаба.