Shell се надяват Байдън да ускори борбата срещу климатичните промени, част 1

Бен ван Бьорден, директор на Royal Dutch Shell Plc

20:53 | 4 декември 2020
Обновен: 21:01 | 4 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Shell има дългогодишен опит, повече от век, в работата с различни правителства по начини, които са от полза както за компанията, така и за държавата, в която инвестира.

Съединените щати са най-важната й държава, по думите на изпълнителния директор Бен ван Бьорден. Около една-трета от капитала на компанията е вложен в САЩ и в момента почти половината от инвестиционните им програми са в Съединените щати. Той каза, че за тях САЩ са от значение и ще работят с правителството им, без значение какви политически амбиции ще има:

"Развитието на нещата е добро. Ще постигне ли промяна и как гледаме на това? Бих казал това: помислете отново за предизвикателствата, които климатичните промени носят или промените, които трябва да станат в енергийната система и трябва само да погледнете пандемията, за да се види колко трудно ще бъде да се промени енергийната система. Тогава е лесно да се разбере, че светът ще се нуждае от безпрецедентни нива на сътрудничество и коопериране. И знаете ли какво? През последните повече от пет години светът пътуваше в обратна посока. Национализъм, деглобализация, многостранност - всички тези неща се промениха в лоша посока. Така че съм доста обнадежден, че тази нова администрация ще внесе промяна на настроенията и, надявам се, също така ефективна промяна на посоката, защото ако това не се случи, ако не можем да намерим начин да накараме многостранността, глобализацията, сътрудничеството и всичко останало да работят за нас, не мисля, че ще успеем в енергийния преход."