Франция размаха вето на сделката за Brexit

Иън Уишарт, Bloomberg

15:15 | 3 декември 2020
Обновен: 15:53 | 3 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Наистина съжалявам за хората отвън, които опитват да следят събитията, защото както и ти каза минаваме краен срок след краен срок и кулминация след кулминация.

Сега отново сме близо до последните дни на преговори и според преговарящите и от двете страни, в петък или събота ще знаем дали ще има или няма да има подписана сделка.

Така че наистина остават малко дни.

Но както казвате европейският преговарящ екип е поставен под огромно напрежение да не прави никакви отстъпки пред британците, за да подпише споразумението.

Френското правителство заяви, че ако бъдат направени нови отстъпки, то ще наложи вето върху сделката.

А в този случай всички 27 страни членки трябва да одобрят споразумението, за да бъде прието.

Така че тук има изключително деликатен баланс между предоставянето на достатъчно причини на британците да подпишат сделката, но и да не се правят прекалено големи отстъпки, за да я одобрят и останалите членове на ЕС.

Предстоящата среща на върха на ЕС на 10 декември и приемането на бюджета са причините този срок да е толкова плашещ, защото вече няма време за нови преговори.

Вариантите са два: да има или да няма сделка.

Ако преговарящите опитат да сключат споразумение, но дори един от европейските лидери да не е съгласен, това значи, че сделката ще отпадне, защото няма да има повече време.

Преговорният период за Brexit изтича в края на декември, а Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка.

Балансът, който Брюксел се опитва да постигне е изключително деликатен, защото Франция е възприела твърда позиция и не искат да отстъпват от това, което смятат за основополагащ европейски принцип и да поддават на исканията на британците. Така че ако те не одобрят споразумението, то просто няма да бъде подписано. Това е.