RBA: Възстановяването ще е неравномерно

Филип Лоу, управител на Reserve Bank of Australia

18:45 | 2 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Както знаем, отминаващата година беше трудна за твърде много хора и за много бизнеси в Австралия. Но ние вече обърнахме страницата и възстановяването ни е в ход. След последната ни среща, икономическите новини свързани с баланса са по-добри от очакваните.

През последния месец, броят на хората с работа нарасна значително. Пикът в безработицата към момента е между 7 и 8%, а не близо 10%.

Нарастват и разходите за потребителски стоки като потребителите променят поведението си в съответствие с реалностите на един свят с COVID. Повишава се и доверието на бизнеса и потребителите. Жилищният пазар в цялата страна се оказа устойчив.

Предвид тези обстоятелства, към момента очакваме категорично положителен ръст на брутния вътрешен продукт през третото и четвъртото тримесечие.

За следващата година, базовият ни сценарий е за ръст на икономиката с 5% и с 4% през 2022.

Тези оптимистични данни не могат да скрият реалността – възстановяването ще е неравномерно и с препятствия и ще отнеме време. В момента, някои сектори от икономиката се справят доста добре, но други срещат значителни затруднения.

И макар като цяло икономиката да расте относително стабилно, ще достигнем нивата на производителност от 2019 не по-рано от края на 2021.

Ефектът от тази загуба на проиводителност е особено видим на пазара на труда.

В момента безработицата е 7% и очакваме до две години да остане около 6%. Все още много служители работят на съкратено работно време.