Затоплянето на климата затруднява производителите на червена боровинка в Масачузетс, част 1

Браян Уик, директор на Асоциацията на производителите на червена боровинка в Масачузетс

01:46 | 1 декември 2020
Обновен: 01:56 | 1 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Червените боровинки са основна част от вечерята за Деня на благодарността в Съединените щати.

Тези пурпурни, тръпчиви плодове процъфтяват през предсказуемо студените зими, но с изменението на климата, което поражда по-топли и непостоянни метеорологични модели, червените боровинки и фермерите, които ги отглеждат все по-трудно се справят.

Браян Уик е изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на боровинки в Масачузетс и коментира, че от гледна точка на пандемията, последствията върху производителите са малко, което е добра новина. Лошата новина е голямата суша в югоизточен Масачузетс, където растат повечето боровинки. Тя доведе до сериозни последствия върху реколтата. В резултат на това реколтата е по-ниска.

Цената, която потребителят плаща за червените боровинки не се влияе от онова, което става на ниво ферма. Виждаме други фактори свързани с изменението на климата, поради които сезонът на прибиране на реколтата се забавя, тъй като есените в САЩ стават по-топли.

Обикновено прибирането на реколтата в Масачузетс започва от средата до края на септември. Сега е изместено през октомври, защото септември беше доста топло, а червените боровинки имат нужда от хладни нощи, за да получат хубав тъмночервен цвят.

През март имаме студено време и това наистина може да повлияе на растенията, тъй като започват да излизат прекалено рано. Така че сезоните определено са повлияни от изменението на климата.

Предлагането на боровинки може да повлияе на цената, която производителят получава за плодовете си. Така че, когато доставките са по-малко, обикновено получават по-висока възвръщаемост. Но това изглежда не влияе върху потребителя. И тези разходи се поемат от производителя или някой по средата.

Вижте втора част на видеото тук.