Какъв е планът на Мнучин да изтегли обратно $455 млрд от програмата Cares

Сканда Амарант, директор „Изследвания и анализа“ в Employ America

20:43 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Трансферът, който обяви министър Мнучин, или по-скоро говорителят му, трябва да се направи от фонда за стабилизиране на валутата и фондовете разпределени към програмите за кредити със специално предназначение управлявани от Фед.

Министър Мнучин изтегля обратно тези средства с твърдението, че може да прехвърли тези пари в така наречения Общ фонд на министерството на финансите. А щом парите се окажат там, ще е нужно ново одобрение на Конгреса за насочването им.

Проблемът с това твърдение или обосновка е, че противоречи на самите цели на прилагане на тези фондове, които законът разрешава на министър Манучин. Той не може просто да ги върне в Общия фонд когато поиска. Указан е много ясен график.

В него се посочва, и това е в Раздел 4027 от закона, че на първи януари 2026 – след повече от 5 години, тези пари се връщат в Общия фонд.

Тогава ще е нужно да се грасуват нови правомощия, но преди този момент, има определени начини, по които министерството може да използва одобрените от Конгреса фондове.

Но засега тези възможности остават на разположение на следващия министър на финансите.

След първи януари 2021, фондовете не са толкова големи, но все пак, твърдението, че те могат да се закрият или че ще е необходимо ново одобрение от Конгреса не се основава на нито една разпоредба в Закона за подкрепа срещу коронавируса.