AmCham Хонконг е оптимист за финансовия хъб

Робърт Грийвс, председател на AmCham Хонконг

14:57 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ние сме доволни, че главният администратор най-после изнесе своята политическа реч и се надяваме, че това донякъде ще помогне за връщане на доверието на компаниите в Хонконг компании. Щеше да е добре, ако бяха казани повече неща за публично-частни партньорства. Смятаме, че частният сектор има какво да даде, особено нашите членове. Това е нещо, което според нас в Камарата липсваше. Както и за Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао. Какъв е планът за интеграция конкретно за Хонконг.

Искаше ни се да чуем повече и за местното препитание. Как ще бъдат обучавани младите и какви са професиите на бъдещето, кои сектори на бъдещето ще развива Хонконг и на последно място, искаше ни се да чуем повече за борбата с Ковид. И дали правителството смята да предприеме подробни стъпки.

Нашите членове са на този пазар, защото искат да работят с Хонконг и региона на Китай. Това е страхотна бизнес среда, където има много специалисти, добре развити снабдителни вериги и ресурси.

Така че нашите членове искат да развиват бизнес тук. И вероятно ще останат и в добро и в лошо, освен ако средата не стане прекалено враждебна. Мисля, че ако разгледаме отделните сектори, технологичните компании, като Facebook, например.

Тези хора имат реални опасения за свободата на словото, за нейното ограничаване и начините по които правителството ще се намесва и в бъдеще. Така че трябва да вървим стъпка по стъпка. Но до голяма степен, няма много компании, които напускат района, те искат да бъдат тук. Почти половината от членовете ни не са американски, те са международни компании.