Д-р Адалджа вижда решение в домашните тестове

Д-р Амиш Адалджа, старши учен в Johns Hopkins University

19:05 | 20 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това е стъпка в правилната посока. Опитвахме се да защитаваме домашното тестване, което хората сами могат да си направят, така че сами да узнаят дали са заразни  преди да решат да посетят семейството си или да отидат на парти. Всичко това ще е наистина важно в хода на тази пандемия. Защото нямаме никакъв начин да знаем състоянието си  и виждаме, че хората не се подчиняват особено със социалното дистанциране. Така че домашните тестове са вид решение на ситуацията.

Това е по-усъвършенстван домашен тест, той ползва молекулярно-диагностична технология, за него е нужна рецепта, скъп е, не като евтините еднократни тестове, за които говорихме.

Но това е сигнал за готовност на регулаторите като Агенцията за храните и лекарствата да намери път за по-масово домашно тестване.

Дай Боже да е началото на процес, който ще ни доведе до познаването на състоянието си през цялото време. И че много други тестове ще последват този пръв пример.

Бихме могли да имаме по-добро домашно тестване, можеше да решим този проблем с тестовете, ако имаше политическа воля. През ноември в САЩ все още не направим това, което направиха Южна Корея и Тайван през февруари –март тази година.

Така че наистина има липса на политическа воля да се реши проблема с тестването.

Особено ако се замислите за мантрата на Белия дом, че колкото повече се тества, толкова повече случаи се откриват и така общото брой случаи се увеличава.

Това определя тона да не се ангажират максимално тестовите ресурси. Не би следвало да има опашки на този етап от пандемията.

Хората трябва да могат да се тестват винаги, когато искат и да получат резултатите си в рамките на няколко минути.

Имаме технологиите за това, имаме капацитета за това, липсва само политическата воля за изглаждане на регулационните пречки пред едно по-масово домашно тестване.

Може да стане, ако има политическа воля.

Вчера участвах в семинар на Конгреса и там се опитах да  лансирам този въпрос. И мисля, че има време това да се случи и така да променим хода на тази пандемия. Дори преди да имаме налична ваксина за масово приложение на населението ни.