Връщането на търговията Австралия-Китай изисква усилия от двете страни

Джо Хоки, бивш посланик на Австралия в САЩ

23:43 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Знам, че Австралия не е затворила вратата си за срещи на министерско ниво, но проблемът е, че Китай не иска да преговаря. Те продължават да реагират агресивно  и се опитват да ни сплашат.

А сплашването просто няма да проработи при Австралия, нито при друг страни и определено няма да проработи със СЪединените щати. И мога категорично да заявя, че Китай ще си навреди изключително много, ако продължи да върви по същия път.

Коронавирусът е нещо, което за първи път в човешката история отвежда една страна във всяка страна и всеки дом по света.

Коронавирусът отведе Китай във всеки един дом. Ситуацията е ужасна, но аз не виня конкретно Китай за нея. Но ако те бяха показали известна смиреност можеше да смекчи агресивната реакция на някои други държави. И малко смиреност на международната сцена можеше да бъде от огромна полза на Китай.

Аз искам те да успеят. Тяхната история е страхотна.

Те доведоха до най-голямата промяна в живота на най-големия брой хора в човешката история. И съм убеден, че много хора ще признаят това. Китайците постигнаха невероятни успехи в изваждането на хора от бедност и то в невъобразим мащаб.

Но ако наистина искат да се превърнат във Велика сила и да продължат да бъдат такава, това може да стане единствено ако покажат смирение, независимо от властта си.

А не да налагат наказания, да се държат агресивно и дори понякога незряло.