Как ще се променят отношенията САЩ-Австралия при победа на Байдън

Джо Хоки, бивш посланик на Австралия в САЩ

13:06 | 3 ноември 2020
Обновен: 14:08 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според мен отношенията между САЩ и Австралия са дълбоки и всеобхватни и доста по-специализирани от когато и да било в миналото.

Парньорството за разузнаване Пет очи, включващо и двете страни е в основата им.

Взаимното доверие обхваща и други сфери, както в отбраната, така и в снабдителните вериги, като в здравеопазването и минералите от критично значение.

Отношенията между САЩ и Австралия ще се задълбочат дори и Джо Байдън да спечели изборите.

Не мисля, че президентите на САЩ и Китай не могат да разговарят помежду си.

Но отношенията са обтегнати, заради агресивното поведение на Китай и агресивната ответна реакция на американците. И ситуацията за Австралия не е лесна.

В продължение на години сме търсили контакти с китайските министри и висши ръководители. Но те отхвърляха предложенията ни по различни причини и дори са се опитвали да ни сплашват.

Това не беше така, когато аз бях министър на финансите, когато бях домакин на срещата на Г20 и когато помогнах на Китай да организира своето домакинство на Г20.

За съжаление китайските дипломати станаха много по-настъпателни и в резултат на това страните се противопоставят на това и Австралия е една от многото държави, които реагира така.

Това няма да се промени, ако Джо Байдън спечели изборите. Единственият проблем, който наистина обединява и двете партии е недоверието им към Китай и решителността да се борят със страната. И това са неща, които се чуват на митингите и на двамата кандидат-президенти.