Какъв е Зеленият коридор Сингапур-Хонконг, част 1

Дейн Чен, изпълнителен директор на туристическия борд на Хонконг

10:33 | 22 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на Хонконг, нашата икономика разчита изключително много на туризма. И над 6% от населението ни зависи пряко или косвено от приходите от туризъм. В една обичайна година, Хонконг, град с население от 7 и половина милиона души посреща над 200 000 посетители всеки ден. Но поради ограниченията и всичко останало, този брой е едва 300. Можете да си представите ефекта върху туристическия сектор, а и не само върху него.

Много се зарадвахме, когато разбрахме, че правителствата на Сингапур и Хонконг са постигнали такава принципна договорка. Това е важен етап и значимо постижение за двете страни. От март или април насам често чуваме израза зелен коридор. Първо разбрахме, че това се прави някои страни в Европа или между Австралия и Нова Зеландия. Но ако се вгледате по-внимателно, до момента все още не е създаден такъв коридор. В момента има подобни маршрути, но те все още изискват поставяне под карантина.

А ако успеем да изпълним договорката със СИнгапур правилно, тя ще бъде първата, при която не се изисква карантина и мисля, че това е много значимо.