Citi: Диалогът за крипто се засили от началото на кризата

Джули Монако, глобален директор Публичен сектор, Citi

12:33 | 22 октомври 2020
Обновен: 12:33 | 22 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Продължавам да говоря с клиентите ни как да финансират проектите си и как да постигнат икономическите си цели.

От март тази година правителствата обявиха фискални стимули за 11 трлн долара. Бе емитиран суверенен дълг за 653 млрд долара. И имаше ръст на публичния дефицит.

Така че с увеличаване на предизвикателствата за правителствата, имаме много повече разговори с тях за фискалните разходи, как се борят с пандемията и как се готвят за ръста след това, също и как ще платят за всичко това.

Говори ли сме много за криптовалутите и за дигиталните валути на централните банки. От началото на кризата диалогът по този въпрос се увеличи.

По една причина – открихме през март и април, когато глобалната икономика бе затворена, че хората не използваха физическа валута.

Стана ясно, че може да се окаже ефективно и да има полза да се отървем от парите в тяхната материална форма.

Така, че се говори повече за ползите от дигиталните пари.

Особено за дигиталните валути на централните банки.

Но това саме едната част на дебата. Целта е ефективност, финансово включване, прибавяне на неформалния сектор към официалната икономика. Правителствата очевидно искат да участват в криптосектора, за да спрат сивата икономика.

Колкото повече икономиката се дигитализира, постигането на 100% дигитални плащания и спирането на физическата валута означава стотици милиарди долари повече данъчни приходи и намалени разходи за държавата.