МВФ настоява мерките да продължат

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

18:25 | 15 октомври 2020
Обновен: 18:28 | 15 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сега не е време да се тревожим за нарастващите нива на дълга. Сега, най-големият проблем е ако не направим достатъчно за икономиката, докато не намерим устойчиво решение на здравната криза. При рекордно ниските нива на лихвените проценти, правителствата могат да теглят заеми и инжектират в икономиката не само спасителен пакет, но и такъв, който ще стимулира растежа и по-високата производителност, за да може дългът който се трупа сега, да бъде върнат по-късно.

Но това не се отнася за страните с ниски доходи, които вече изпитват проблеми с дълга. Ето защо е толкова важно да се уверим, че им помагаме и им осигуряваме безвъзмездни заеми и привилигировано финансиране, а това е една от основните теми на годишните ни заседания.

Днешната ситуация далеч не е толкова тежка, колкото преди няколко месеца, но въпреки това е тежка. Предвиждаме спад на световната икономика от 4,4%. И както всички знаем, основният проблем, пред който сме изправени е, че опасността от пандемията все още не е отминала.

И докато не открием устойчиво решение, трябва да се уверим, че  работниците и компаниите получават достатъчно подкрепа, за да не бъдем залети от огромна вълна от фалити и ръст на безработицата. В краткосрочен план, това са най-сериозните ни опасения.

В дългосрочен план се тревожим от белезите, които тази криза оставя. Има сектори от икономиката, които са много тежко засегнати – нискоквалифицираните работници, жените и младите. Те бяха ударени най-тежко. А как да се уверим, че неравенството няма да нарасне значително като резултат от нея? 

Заетите в цифровата икономика се справят много добре, а останалите изпитват огромни проблеми. Този проблем изисква разумни политики и незабавни промени, за да се предотвратят дългосрочните последици.