Ню Йорк може да затвори училища в 9 района

Бил де Блазио, кмет на Ню Йорк

09:30 | 5 октомври 2020
Обновен: 13:07 | 5 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Извоювахме си връщането  към нормалността чрез рестрикциите,  социалното дистанциране, носенето на маски. Трябва  да го направим отново в един силно ограничен район, но е от жизненоважно значение да го направим възможно най-енергично, за да спрем вирусното разпространение в тези общности, а и отвъд тях. Пак повтарям, при одобрение от страна на щата Ню Йорк,  от сряда сутрин обществените и  частните училища в тези райони ще бъдат затворени.

Заведенията за обществено хранене, както на закрито, така и на открито. Разбира са, както и през цялата тази криза, ресторантите ще могат да извършват доставки и да продават храна за вкъщи.

Училищата, искам да подчертая това, в училищата ни се наблюдава много слабо епидемично разпространение. Непрекъснато  мониторираме ситуацията в тях. И то не защото сме отчели редица проблеми в училищата, в обществените ни училища не отчитаме такива. От съображения за сигурност считаме, че трябва да затворим високорискови дейности. Това значи заведенията на закрито, фитнес залите и басейните - тези дейности следва да бъдат ограничени от сряда сутрин. Но другите дейности могат да продължат. По-нискорисковите бизнес дейности могат да продължат.