Преносимо устройство пази социалната дистанция между служителите

Брайън Палмър, главен изпълнителен директор на Tharsus

14:58 | 28 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преносимо устройство пази социалната дистанция между служителите. Преносима система с датчици за движение, наречена Bump, алармира чрез звук и мигащи светлини, когато колегите се приближат твърде близо. Технологията е с ниско-енергийна Bluetooth и ултра-широкообхватна радио честота. Производителят на машини и роботи Tharsus създаде иновацията през март, с настъпването на пандемията от COVID-19. Преносимото устройство зарежда критични данни за даден човек, в случай че той прояви симптоми.

"В случай на епидемичен взрив  можем да определим и проследим за минути и с голяма точност, с много висока степен на надеждност разбираме кой точно е бил в близост до дадения човек в известен период от време. Така че можем много бързо да реагираме", каза Брайън Палмър, главен изпълнителен директор на Tharsus.

Компанията твърди, че не бива да има тревоги за защитата на личните данни, защото устройството не проследява локации, а служителите могат да видят данните си онлайн. Производителят на медицинско оборудване Smith & Nephew  също тества устройството Bump и планира да го приложи в различни обекти по цял свят.