Пауъл предупреди за несигурно възстановяване

Джеръм Пауъл, председател на Фед

10:50 | 23 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Фед, както и други в правителството, работи за облекчаване на икономическия спад. Оставаме ангажирани да използваме инструментите си, за да направим каквото можем, колкото време е нужно, за да осигурим възстановяването да е възможно най-силно и да ограничим дългосрочните последици за икономиката.

Икономическата активност се ускори от ниското ниво през второто тримесечие, когато по-голямата част от икономиката бе затворена, за да ограничи разпространението на вируса. Много икономически индикатори показват явно подобрение.

Разходите на домакинствата изглеждат възстановени на около три четвърти от предишния спад, вероятно поради федералните стимули и удължените помощи за безработица.

Жилищният сектор се отблъсна и бизнес инвестициите показват признаци на подобрение.

На пазара на труда около 22 млн работни места, изгубени през март и април, се възстановиха, след като хората се върнаха на работа. И заетостта и общата икономическа активност обаче остават далеч под предпандемичните нива и пътят напред остава много несигурен.

Спадът не бе усетен еднакво от всички американци – тези, които най-малко можеха да поемат удара бяха най-силно засегнати.

Ръстът на безработицата бе особено силен за нископлатените работници, жените, афроамериканците и испаноезичните. Икономическият обрат промени живота на много хора и създаде голяма несигурност за бъдещето.

Пълно възстановяване може да започне само когато хората се уверят, че е безопасно да се върнат към широк набор от дейности. Пътят напред ще зависи от поставяне на вируса под контрол и от мерките, предприети от правителството на всички нива.