AI може да промени здравеопазването изоснови

Рут Порат, главен финансов директор на Alphabet Inc.

11:56 | 17 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

С технологиите, ние имаме възможност да променим из основи здравеопазването и особено с изкуствения интелект ще се променят редица сфери. Лично за мен, аз съм оцеляла след рак на гърдата, ракът се завърна два пъти, имам два курса химиотерапия, лъчетерапия, няколко операции. И смятам, че аз съм от късметлиите.

Бях в Ню Йорк, когато бях диагностицирана първия път, бях лекувана в една от най-добрите болници, получих най-добрите грижи и ето ме тук – здрава като никога досега. Не всеки получава такова лечение. Помня как преди година-две нашите инженери по изкуствен интелект направиха пробив в откриването на злокачествен рак на гърдата в ранен стадии с изкуствен интелект.

Точно това беше нещо, което осъзнах като революция. В света се водят толкова много спорове дали изкуственият интелект е нещо добро или не.

Исках да получа обективен поглед по въпроса, извън технологичната страна. Затова се обадих на моя онколог и попитах дали правилно схващам нещата и дали това ще има ефект. А той ми каза: Не можете да демократизирате здравеопазването без изкуствен интелект.

Така че, ние гледаме на това като възможност да се демократизира здравеопазването, да се осигурят услуги, заболяванията да се диагностицират навреме, да осъществим телемедицината и така всеки да има възможност да получи грижите, които аз получих. Затова съм страстен участник в дебата.