Нетаняху: Израел не е изолиран

Изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп и премиера на Израел Бенамин Нетаняху в Белия дом след подписване на мирните договори с ОАЕ и Бахрейн

13:12 | 16 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Израел повече не е изолиран, защото още две страни го признаха, а както знаете има още 2, които го направиха преди много години.

И сега много от страните, дори мога да кажа – повечето от страните в Близкия изток искат да подпишат такъв договор.

И това може да стане след изборите, защото вярвам, че и Иран иска да сключи сделка, защото му е много трудно. БВП се понижи с 27% заради санкциите и всичко останало. Аз не искам това да е така. Искам Иран да бъде велика страна, велика нация.

Би било чудесно. Но мисля, че дори съм го казвал и на техните представители, че трябва първо да минат изборите. Няма нищо, което те, Китай или дори вероятно и Русия не биха искали повече, отколкото да получат заспалия Джо Байдън за президент.

Защото ако заспалият Джо поеме, ще бъде зле за САЩ."

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: "Ние сме отворени за целия свят. Защото имаме силна, свободна икономика. Имаме силна армия, защото имаме силни отношения с президента на САЩ и американския народ.

И мога да кажа, че имаме силни отношения с целия Близък изток, както каза президентът – колко много страни чакат да се присъединят към мирния кръг.

Израел не се чувства изобщо изолиран. Той се радва на най-големия дипломатически триумф в историята.

Хората, които се чувстват изолирани са в Техеран заради натиска, който президентът им оказва. Заради съпротивата по тази лоша иранска сделка. Те са под натиск. И аз се надявам те да се присъединят. Всички да се включат в мирния кръг.

Но ние изобщо не се чувстваме изолирани".