МакГрегър: Си Дзинпин е неуязвим, част 1

Ричард МакГрегър, старшил изследовател в Лоуи Институт и автор на коментарна рубрика в Bloomberg Opinion

12:12 | 12 септември 2020
Обновен: 12:15 | 12 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че Си Дзинпин е вероятно ястреб, според по-общата трактовка на термина, така че, ако той управлява, значи ястребите управляват и той със сигурност има дава власт да управляват цялата система.

Малко бих преформулирал това, като кажа, че Си Дзинпин наистина прави много неща, които всеки китайски лидер би направил, ако управлява в този момент в Китай.

Целите на Китай винаги са били последователни, според мен. Те искат да си върнат територия, която смятат за своя. Искат да бъдат доминиращата държава в азиатско-тихоокеанския регион за сметка на САЩ. Ху Дзинтао никога не би постигнал това. Китай не беше достатъчно силен. Китай на Си Дзинпин е достатъчно силен, за да го направи.

И ето, че той прави точно това.

Говори се , че е съвсем не е толкова силен, колкото изглежда. Не е толкова силен лидер, колкото беше например Дън Сяопин.

Но ако погледнете Китай сега, независимо дали защото е заключил много от своите критици или защото ги е сплашил, знаем че те са много, но точно сега той е неуязвим.

Освен всичко това, след бедственото начало на Ковид-19, Китай вече е много по-добре отколкото много други държави.

Китайската икономика, както току-що съобщихте, се възстановява неравномерно, но въпреки това ситуацията е много по-добра от тази в другите страни. И просто няма никаква сила, която да може да предизвика Си Дзинпин да не се справи с голямата криза. Може и да видяхме, че с Ковид-19  не се справиха добре, но е трудно да се забележи такава точно в момента.