Калифорния ще прави тестова лаборатория с PerkinElmer

Гавин Нюсъм, губернатор на щата Калифорния

15:13 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сега официализирахме партньорството си с PerkinElmer за изграждането на нова лаборатория тук, в щата Калифорния. Като PerkinElmer ще използват пълния капацитет на веригата си на доставки като за реагенти и приблизително 20 различни  съставки, включени в един тест.

Щатът ще отговаря за логистиката и счетоводството. Имаме и  други отговорности по процеса, но това ни осигурява много по-голяма стабилност и възможност да предоставим много по-голяма сигурност за хората в рискови групи, на хората от първа линия.

За справяне със затрудненията на веригите за доставки, които според нас ще се увеличават, а няма да спадат с настъпване на грипния сезон. И в тази светлина това ни дава известна сигурност за нещо, което наричаме „комбидемия”, грип и COVID в комбинация.

За да имаме гаранции по отношение на бързи тестови резултати и в крайна сметка да намалим разходите за всички. Именно това трябва да прави федералното правителство.

И ако то беше го направило преди известно време, нямаше да има средна цена на тест от около 150 до 200 долара като разходи за данъкоплатците, които буквално сега са десетки милиарди долара.

Важното в това партньорство е, че изискваме готовност на тестовия резултат в рамките на 24 часа, максимум 48 ч след пробата. Имаме такива клаузи в договора, които гарантират такава скорост на резултатите.

Ще ги получавате в рамките на 48 часа, със сигурност на 24 часа. И тогава ще сме в състояние да вземаме решения в реално време, което ще подпомогне усилията ни да отворим пак училищата си за присъствено обучение.

Да отворим бизнесите си за по-ефикасна и ефективна работа, по-устойчива работа. Впрочем, ще издадем препоръки този петък за новите стратегии, които ще приложим при отварянето въз основа на някои положителни новини, които сега получаваме, за броя новозаразени, хоспитализирани и в интензивни отделения.

Но тестването е основополагащо. Ако искаме трайно да отворим, трябва да имаме тестови капацитет, трябва резултатите да са готови много по-оперативно, така че да можем да вземаме решения за контактно проследяване и пак изолация и карантиниране и т.н.