Байдън ще е мног острог към Китай: Mastercard

Майкъл Фромън, вице-председател на Mastercard Inc.

16:15 | 24 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не съм сътрудник на кампанията, но мисля, че е ясно, че президент Байдън, ще се фокусира над плановете си за страната. Смятам, че това е важна част от преценката на външната търговия през призмата на ситуацията в страната. В исторически план, едно от нещата, на които не сме обръщали достатъчно внимание са елементите на вътрешната политика, които трябва стабилни – да се помогне на работещите, да преживяват и да успяват в една бързо променяща се икономика, независимо дали говорим за технологии или за търговия.

Както каза кандидатът за президент Байдън, той иска да строи нещо по-добро и да гарантира, че връщаме повече производства в Съединените щати, възстановяваме общности, възстановяваме инфраструктурата.

Това според мен е задължителната основа за всяка търговска политика.

Ако говорим конкретно за Китай, очаквам той да бъде много твърд, да не отстъпва в исканията Китай да поеме отговорност за политиката си, която има деформиращи последици за световната икономика. 

Очаквам той да се различава от президента Тръмп по начина, по който ще контактува и работи с нашите съюзници и партньори по света – европейците, канадците, японците и други основни развиващи се икономики.

В момента има значително единодушие вътре в страната и с търговските ни партньори по предизвикателството свързано с интеграцията на Китай, който се управлява по много различни правила, към системата от глобални правила. Има единодушие по проблема и решението му.

Очаквам президент Байдън да го разгледа с предимство.