Значими ходове за Aramco

Пол Уолъс, Bloomberg

15:54 | 24 август 2020
Обновен: 18:47 | 24 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Да, това действително са значими ходове за Aramco и компанията не е дала конкретно изявление, за да обясни бъдещите промени. Но цялостната идея е, че тя се опитва да се адаптира към срива в цените на петрола тази година. Те паднаха с около 30%, до около 40 долара за барел.

Aramco се опитва да намери начини да намали разходите и да може да поддържа дивидентите си тази година, които с в размер на 75 млрд долара. Това е нещо, което правителството и управляващите на Саудитска Арабия обещаха на инвеститорите миналата година и което искат да изпълнят. 

В момента е трудно да се каже какво ще направи Ал Гудаими  в тази нова роля, но знаем, че Aramco иска да продаде някои неосновни активи, иска да продаде част от своя тръбопроводен бизнес, например. А миналата година се отказа от плановете си да построи рафинерия и комплекс за нефтохимически продукти за 10 млрд долара в Китай. Така че промяната в ръководството трябва да се гледа в този контекст.

Голямо значение има какво ще стане в сектора на рафинирането, където са неосновните активи на Saudi Aramco. Секторът на проучване и добива, които са най-доходоносните активи на компанията, основно за проучването на петрол и газ, е малко вероятно да бъде засегнат.

Той е дойната крава и е сърцето на операциите на Aramco. Но сферата на преработката, където са тръбопроводите, рафинериите и другите активи, са тези сред които можем да видим продажби. Очаква се инвеститорите да насочат вниманието си натам, за да разберат дали Aramco ще реши да разпродава от тази част на бизнеса.