Помпео обяви в ООН желанието на САЩ за санкции за Иран

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ

14:41 | 21 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преди минути предадох писма на генералния секретар Гутериш и на председателя на Съвета за сигурност на ООН и ги уведомих, че САЩ започват да възстановяването на всички санкции на организацията срещу Иран, които бяха вдигнати според резолюция на Съвета за сигурност на ООН 2231. Този процес ще доведе до възстановяването на санкциите в 30 дневен срок считано от днес.

Посланието ни е много просто. САЩ никога няма да позволят на най-големият държавен спонсор на тероризъм свободно да купува и продава танкове, самолети, ракети и други видове конвенционално оръжие. Тези санкции на ООН продължават и оръжейното ембарго.

С радост мога да кажа, че възстановените санкции ще върнат и отчетността за други злонамерени действия от страна на Иран, които авторите на Ядрената сделка  неразумно омаловажиха.

Иран отново ще получи забрана за изпитания на балистични ракети. Върху страната ще  бъдат върнати санкции за продължаваща ядрени дейности, като обогатяването на ядрен материал, който може да се използва в програма за ядрени оръжия.

Това се случва в момент, в който Иран отказва да допусне членове на Международната агенция по енергетика да инспектира обекти, за които има съмнения, че се провежда недекларирана ядрена дейност. Която в миналото е била част от иранската оръжейна програма.

Президентът Тръмп и тази администрация отхвърлят илюзията, че режимът се стреми единствено към мирна ядрена програма. Никога няма да позволим на ислямска република Иран да притежава ядрени оръжия.

Действията ни не трябва да изненадват никого. Екипът ни опита всички дипломатически средства в продължение на почти 2 години да поднови оръжейното ембарго. Искам да благодаря на Доминиканската република, че подкрепя тези наши усилия. Нашите приятели във Франция, Германия и Великобритания. Всички те са ми казвали в лични разговори, че също не искат вдигането на оръжейното ембарго.

Въпреки това, те не предоставиха никакви алтернативни варианти. Нито една страна освен САЩ не показа смелостта и куража да представи резолюция.

Вместо това избраха страната на ръководителите на Иран. По този начин застрашават живота на хората в Ирак, Йемен, Ливан, Сирия, както и на собствените си граждани.