Самърс: Пазарите растат по-бързо при администрации на демократи

Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

14:39 | 21 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На Уолстрийт се тревожеха преди да бъде избран и Бил Клинтън и Барак Обама, както и преди победата на Джон Кенеди. Но доказателствата ясно показват, че капиталовите пазари поскъпват по-бързо при администрации на демократи, отколкото при управление на републиканците. Корпоративните печалби също се увеличават по-бързо при администрации на демократите, отколкото при такива на републиканците.

Това е логично защото ефикасните икономически стратегии се правят от средата, а не отгоре надолу. И обикновено се случва точно това при демократически администрации.

Никой няма да спечели от планета, която страда от климатичните промени. Пазарите също няма да спечелят от крони капитализъма и перонизма или ерозията на правата върху собствеността, която наблюдаваме през последните 4 години.

Няма пазарен дял в активната некомпетентност, каквато виждаме в справянето с Ковид-19.

Планът на вицепрезидента ще задържи пределните данъчни ставки много по-ниски от нивата им по време на периоди, в които американската икономика нарастваше с най-бързи темпове. Никой не може да предвиди движението на пазарите или бъдещето с някаква сигурност.

Но да се прибягва към подобни тактики на сплашване е все едно да правите прогнози, които са толкова точни, колкото тези на Лари Къдлоу през последните 1-2 години. През тях, той последователно подкрепя и на практика се подмазва на политиките и стратегиите на шефа си.