Citigroup и оперативната грешка

Сю Кийнън, Bloomberg

01:00 | 20 август 2020
Обновен: 15:43 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Citigroup нарича случаяу „оперативна грешка“ - банката някакси е успяла да преведе 100 пъти по-голяма от предвидената сума, над 900 милиона като посредник по заемите на Revlon. Банката събира плащания и ги разпределя сред кредиторите, но плащането, направено погрешка е дошло от собствените фондовете на банката.

Банката вадене дело в понеделник, а във вторник излезе заповедта за временна възбрана, а това постави акциите на  Citigroup под натиск, но банката заяви пред съдията, че Brigade, които са хеджфонд и единствената финансова компания свързана със случая, категорично е отказала да върне парите.

Адвокатите на Brigade са заявили, че не разполагат с въпросните 175 милиона долара и че Citigroup са прехвърлили сумата на 40 различни фонда, а след като парите са постъпили при тези фондове, Brigade не може да ги върне.

Brigade заявиха, че не са кредитна институция.

Тук идва сложната част:

Citigroup заяви, че Brigade е използвана от всички тези фондове като мениджър по техни инвестиции и обезпечения, така че те трябва да носят отговорност. Затова и мнозина смятат, че проблемът няма да се реши скоро.

По-късно съдията трябва да проведе разговор с двете страни, за да бъдат определени следващите стъпки.  Citigroup са поискали временна възбрана и искат съдът да принуди Brigade да върнат парите.

 Докато трае делото, мнозина мислят, че понеже проблемът не е неотложен, това няма да стане, но си остава ключово събитие, което трябва да се проследи. Някои фондове отстъпват пред исканията на банката, защото, според запознати със случая, Revlon не обслужва заема си и би трябвало да го изплаща. Това е разпространеното мнение.

Според тези източници, около проблема има твърде много враждебност, защото някои от тези фондове също се борят с Revlon заради въпросния заем. Междувременно, спорът накара Citigroup да се отдръпне от сделка свързана със заемни обезпечения, в която участва и Brigade.