Мъск стана четвъртия най-богат човек в света

Дани Бръгър, Bloomberg

04:29 | 19 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Илон Мъск е вече четвъртият най-богат човек в света. В понеделник, 18 август акциите на Tesla скочиха с 11% и повишиха нетното богатство на Мъск с почти 8 милиарда долара само за един ден

Богатството на Мъск почти се е утроило от началото на годината и сега нетната му стойност е като на Бернар Арно. Това означава, че четиримата най-богати хора в света са от Америка – Безос, Бил Гейтс, Зукърбърг, а непосредствено след него вече е Илон Мъск.

Мъск притежава 20% от акциите в Tesla, така че богатството му е несъмнено обвързано с акциите, които се повишиха с 340% от началото на годината. Много от това се дължи на ентусиазма заради факта, че може да се от присъедини към S&P500 с много пасивни пари зад него. Огромна клиентела застана и зад продажбите на дребно на Tesla.

Мъск притежава и съществена част от SpaceX. Но когато говорим за Tesla, неговият пакет от компенсации е частично обвързан с пазарната капитализация на компанията. Всеки път, когато постигне набелязаната цел, той получава повече акции и това е една от причините да имат такъв възход.

След Джеф Безос, Мъск е вторият човек с такъв скок в богатството за тази година.

Да не забравяме, че мнозина от технологичните богаташи бяха разследвани тази година. Тяхното богатство нарасна, докато останалият свят и особено Америка преминава през икономически трудности. Хората са без работа, бизнесите затварят, Конгресът разследва много директори на технологични компании.

Сега въпросът е дали при това увеличение на богатството на Мъск, вниманието ще се насочи към него? Ще видим как ще се развият събитията, но за сега богатството на Мъск явно ще продължи да расте.